Fenntartható Település Modell

Nyílt nap az egyházasfalui ökoutcában

 

A találkozó célja: ismerkedés a CsOK lehetőségeivel és az ökoutca adottságaival. Akik egészen komolyan érdeklődnek az "itt épülés" iránt, azoknak pedig ismerkedés egymással és a helyi faluközösséggel.

Példaként meg lehet tekinteni egy olyan ökoházat, amely gépészeti önellátással is rendelkezik, és a szén-dioxid lábnyoma negatív.

 

Időpont: 2016. február 27., szombat

Hely: Sopron, Egyházasfalu-Keresztény

 

Program:

7.05 indulás: Budapest, Keleti pu. Tűztorony IC (4735 Ft - teljesárú)

9.38 érkezés: Sopron, GySEV pu.

10.10 Nyugat-magyarországi Egyetem, GT-épület, Bajcsy-Zsilinszky u. 7.

10.30 - 12.00 előadás és megbeszélés a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CsOK)

12.15 - 12.45 előadás az ökoházról és az ökoutcáról

13.43 indulás: Sopron GySEV pu. (560 Ft)

14.09 érkezés: Újkér vonatmegálló

14.30 - 15.00 Egyházasfalu, Új u. 18., svédasztalos ebéd

15.00 - 17.00 ökoház és ökoutca bemutatás

17.38 indulás: Újkér vonatmegálló (560 Ft)

18.13 érkezés: Sopron, GySEV pu., átszállás

18.21 indulás: Sopron, VOLT Fesztivál IC (5375 Ft)

20.54 érkezés: Budapest, Keleti pu.

 

Nagycsaládos jegy a vonat árának tizede. Egyéb kedvezmények.

 

Gyerekeknek jó és rossz időre is tervezünk programot.

Aki szeretne, Egyházasfaluban aludhat, megszervezzük. Ágyneműt, törölközőt nem kell hozni.

 

Kapcsolat: Kéry Magdolna kerym@repcenet.hu

70/406-5201, 99/365-014

Kérjük, mindenféleképpen jelezzenek vissza erre a címre, telefonra!Egyházasfalu-Keresztényben, ÚJKÉR vasútállomáshoz közel, kiváló közlekedési kapcsolattal Sopron, Szombathely irányában, belterületen fekvő, ökológiai infrastruktúrákkal ellátott házhelyekkel várják a környezetvédelmi elkötelezettségű, esetleg közösségi gazdálkodás iránt is érdeklődő építkezni vágyó családokat.

 

A szervezők közül, az itt lakó Kéry Magdolnát és Dőry Istvánt kérdeztük:

 

- Lehet-e már tudni, hogy milyen technológiával épülnek a házak? Mindenki maga dönti el, hogy milyen mértékben lesz energiatakarékos a háza, vagy vannak megkötések?

 

A válasz kettős: igen és nem. A házak sokféle környezetbarát technológiával épülhetnek, de természetesen figyelembe vesszük a helyi adottságokat és az építő igényeit. A különféle ökotechnikákkal azonban ugyanazt a hőszigeteltségi fokot kell elérni, hogy a közösségi fa fűtőmű kiegyensúlyozottan működhessen.

 

- Nem lesz-e probléma egy városból idetelepülő ember/család számára, hogy megszokja a falusi létet? Hogyan kompenzálják majd a városi és falusi szolgáltatások közötti különbségeket? Pl. oktatás, orvosi ellátás elérhetősége mennyire megoldott?

 

Úgy látjuk, hogy mindenkinek van a vidéki, s ezen belül a fenntartható életmódról valamilyen ismerete, ha másképp nem, gyerekkorából vagy az internetről. Megszokni mindig mindent eltart egy darabig, ha valaki társasházba költözik, vagy forgalmas út mellé, azt is. Itt legalább a jót kell megszokni, és cserébe tiszta, békés környezetet kap az ember. Iskola van a faluban, óvoda, énekkar, foci, a doktor hetente kétszer rendel stb. Az orvosi ellátással kapcsolatban mindenkinek azt tanácsolnám még, hogy beszélje meg az orvosával a telefonos segítségkérés konkrét lehetőségét. Nekem már háromszor bevált. Az ingyenes elsősegély tanfolyamon részvétel is erősen ajánlott a kisgyerekes szülőknek. Különböző területeken a városi ellátás elérésére a vonat a kézenfekvő választás. Például, a színházi előadásokról az utolsó vonattal 22.30-kor nagyszerűen haza lehet érni, háromnegyed óra alatt háztól házig.

 

- Megoldható, hogy a munkahelyre ingázó lakos, munkája mellett még közösségi munkában is részt vegyen? Mindenki maga dönti-e el, hogy milyen mértékben veszi ki részét a közös munkából?

 

Igen, megoldható, és a lakóhelyi közösségen belül a tagok döntik el, mik ezek a tevékenységek, és ki milyen mértékben vesz részt benne. Nyilván lesznek olyanok, melyeken a részvétel ajánlott, önkéntes és szabadidős tevékenység. Aki sok munkahelyi hajszoltságot le tud vetkőzni, az a közösségi programokban is szívesen részt vesz. A lakók emellett a faluhoz is tartozni fognak, így részt vehetnek számos jó hangulatú falueseményen (falufutás, kórus, stb.), a falufejlesztő egyesület munkájában, az egyházi életben (túlnyomó részben katolikus vallásúak laknak a faluban, de más felekezetű és nem hívő is van). Keresztény nevű falurész és a terület kapcsolódásánál közösségi összefogással már egy biciklis, pados, árnyas, tavas pihenőt is kialakítottunk az 1859-es felújított keresztnél. Ez nálunk a Pihenőkereszt.

 

- Lesz-e gondnok, aki főállásban az ökofaluról gondoskodik?

 

Egy bizonyos feladatmennyiségtől kezdve, a lakóegységek számától függően előbb-utóbb a gondnokoskodásra is gondolni kell. De azt is a lakók közösségének kell kitermelnie magából. Lehet pénzre, és lehet munkamegosztásra optimalizálni.

 

- Végeznek-e a környéken kémiai szúnyoggyérítést és műtrágyázást? Nincs-e ez negatív hatással a biogazdálkodásra, vagy lehet-e tenni valamit az ellen, hogy kémiai anyagokkal szennyezzék a környék élővilágát?

 

Szúnyogirtót még nem láttam errefelé. Az ökoutca területét öt éve vegyszermentesen gondozzuk, és a szomszédos belterületi búzaföld is kímélő művelési módba került át. Az energia-erdősáv gyomtalanítására sem használtunk vegyszereket: kapáltunk.

 

- Milyen szellemi bázis áll rendelkezésre az ökológiai gazdálkodás irányítására? Kik azok a szakemberek, akikre a projekt számíthat és mi a szakterületük?

 

Azok között, akik ilyen helyre jönnek, mindig van ilyen szakértő. Az eddigi érdeklődők között is volt. Rengeteget lehet és kell tanulni a helyi emberektől, különösen az idősebbektől. Együtt élünk velük, már ez egy alapvető és adott közösség, ahol oda-vissza mennek az információk, a segítségnyújtás minden téren. Szerintem nem fogunk kifogyni az ökológiai szakismeretekből sem (környezetvédelmi, energetikai, erdészeti, környezeti nevelési, építési, fenntartható életmód stb. szakterületen), mi is például gyakorlati tapasztalatainkkal, elméleti tudásunkkal (sokrétűen, felsőfokú szintig) támogatjuk továbbra is a projektet.

 

- Megvannak-e már az első "telepesek", lakók?

 

Folyamatosan jönnek érdeklődők, és most, mikor az állam is támogatja a családok építkezését (CsOK), azt reméljük, még többen lesznek, akik itt elköteleződnek. A terület készen áll: gyökérzónás szürkevíz-tisztítás, kútvízrendszer, vezetékes vízrendszer, kettős villamos hálózat, elültetett energiafák, a telkeken gyümölcsfák, gondozott terület, stb.

 

- Lesznek-e közös célok kitűzve és hogyan mérik a hatékonyságot?

 

Igen, vannak közös célok és a lakótársak még együtt is kijelölhetnek követendő irányokat: egymás életterének megóvása, segítőkész egymás felé fordulás, környezetvédő életmód, közösségi gazdálkodás, tisztaság, rend, játszótér, stb. A hatékonyságot miben mérjük? A hatékonyság abban lesz majd látható, hogy működik-e a mintaszerep, vagyis alakulnak-e hasonló, közösségi környezetbarát infrastruktúrákkal épített más lakóközösségek, ahol az élet mind az öt nagy területét igyekeznek a természetbe simulóan alakítani: energiagazdálkodás, közlekedés, vízgazdálkodás, mezőgazdálkodás, hulladékgazdálkodás.

 

- Mit tekintenek sikernek, mondjuk 5 év alatt hová szeretnének fejlődni?

 

Azon kívül, hogy aktívan és örömmel, autófüggetlen módon (hiszen ez egy vonatos lakópark) ténykednek az első utcában már öt éve, felsorolásszerűen a következők lennének még a terveink:

közösségi dobozos zöldségtermelés, fenntarthatósági oktatóközpont, szélkert, a második utca benépesülése, látássérültek és idősek otthona, ökolábnyompark, környezetbarát kisjárműveket gyártó üzem, stb.

 

De az aranyos kérdésre egy Aranyosi-verssel is válaszolhatunk:

 

Barátság recept


Tudod, a barátság különleges kincsünk!

Mi kell, hogy valakit barátnak tekintsünk?

Próbáljuk megírni együtt a receptet!

Szívünk, egy nagy kondér, legyen ez a kezdet!

Lássuk, mi kell bele? Kell egy csepp jó érzés,

némi kíváncsiság, egy csipet megértés!

Nagy adag kedvesség, szépen elkeverve,

megértő figyelem, bizalommal telve.

 

Remény, hit, biztatás, együttérzés, álmok,

jó szándék, közös cél, s türelem, ha várok.

Őszinteség, jó kedv, mosoly, bőven mérve,

megbocsátás, olyan, mi nem is volt kérve.

Melegítsük jól fel, szeretet hevével,

ápoljuk naponta szívünk melegével!